8 ανερχόμενα tech hubs που πρέπει να προσέξετε

Η Σίλικον Βάλεϊ ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας (tech hub). Για πόσο ακόμη όμως; Πόλεις σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν τα κατάλληλα θέλγητρα και να προσελκύσουν startups και εταιρείες νέας τεχνολογίας.

Σας παρουσιάζουμε οκτώ ανερχόμενα tech hubs που πρέπει να προσέξετε:

1. Ιερουσαλήμ, Ισραήλhub-24887_960_720

Το Τελ-Αβίβ έχει πάψει να θεωρείται πια ανερχόμενη δύναμη, αφού με 5.000 startups είναι ήδη ένα από τα μεγαλύτερα tech-hubs του κόσμου. Το μελλοντικό ενδιαφέρον στρέφεται στη γειτονική Ιερουσαλήμ όπου, μεταξύ άλλων, έχει την έδρα του και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

2. Αϊντχόβεν, Ολλανδία

Δεν είναι παρά μια μεσαίου μεγέθους πόλη στην Ολλανδία, αλλά ήδη το Forbes την έχει ονομάσει την πιο “εφευρετική πόλη του κόσμου”. Πολλές startups έχουν έδρα στο Αϊντχόβεν, ανάμεσά τους η πρωτοποριακή αγορά εκτυπωτών 3D, Shapeways.

3. Στοκχόλμη, Σουηδία

Η Στοκχόλμη έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως κέντρο τεχνολογίας, κυρίως λόγω τοποθεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Spotify επέλεξε ως έδρα του την σκανδιναβική πρωτεύουσα.

4. Πούνε, Ινδία

Αν και το Μπανγκαλόρ κρατούσε τα ηνία έως σήμερα, το Πούνε αναδεικνύεται σιγά-σιγά σε τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, χάρη στον νεαρό πληθυσμό, το σύγχρονο πανεπιστήμιο και την εύκολη πρόσβαση στο οικονομικό κέντρο τoυ Μουμπάι.

5. Λευκωσία, Κύπρος

Παρά την οικονομική κρίση η Κύπρος παραμένει ελκυστική ως έδρα εταιρειών νέας τεχνολογίας. Στα πλεονεκτήματα της κυπριακής πρωτεύουσας συγκαταλέγονται το φορολογικό σύστημα, η καλή υποδομή και το χαμηλό κόστος για δημιουργία startups.

6. Δουβλίνο, Ιρλανδία

Το Δουβλίνο δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο στη λίστα των παγκόσμιων tech-hubs, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μαγνήτη για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Google, το Facebook, η Amazon και το Linkedin έχουν τα ευρωπαϊκά γραφεία τους στην πόλη του ποταμού Λίμεϊ.

7. Ράλεϊ, Βόρεια Καρολίνα

Μια σχετικά μικρή πόλη των ΗΠΑ αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη χάρη στο χαμηλό κόστος διαβίωσης, τις μικρές αποστάσεις και το γεγονός ότι γειτνιάζει με το North Carolina Research Triangle, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας, πληροφορικής και βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ.

8. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Το Μπουένος Άιρες έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στο σημαντικότερο tech hub της Λατινικής Αμερικής. Σχεδόν 10.000 νέες επιχειρήσεις γεννιούνται κάθε χρόνο στο λεγόμενο Παρίσι της Λατινικής Αμερικής.

Leave a Reply