Το Google Maps προσθέτει την Βόρεια Κύπρο στους χάρτες του

Η εταιρεία – γίγαντας του διαδικτύου, η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόσθεσε την Βόρεια Κύπρο στην εφαρμογή της Google Maps. Μέχρι τώρα, η εφαρμογή απεικόνιζε μόνο τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου και δεν παρείχε καμία πληροφορία για τις κατεχόμενες περιοχές.

Με την προσθήκη αυτή, οι χρήστες μπορούν πλέον να δουν δρόμους και τοποθεσίες στην τουρκική γλώσσα και να λάβουν οδηγίες για την πλοήγησή τους εκεί. Η πλήρης αναβάθμιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού συνδέσμου τουριστικών πρακτορείων σχολίασε πως τα οφέλη αναμένονται να είναι τεράστια αφού οι μετακινήσεις των τουριστών θα διευκολυνθούν εξαιρετικά.images-60

Το νησί είναι διαιρεμένο από το 1974 όταν η τουρκική εισβολή έκοψε την χώρα στα δύο. Το μικρότερο βόρειο μέρος της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή ενώ το νότιο και μεγαλύτερο κομμάτι υπό ελληνική κυβέρνηση. Το βόρειο τμήμα ζει σε καθεστώς διεθνούς απομόνωσης και η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση είναι η Τουρκία. Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών ζουν με το όνειρο της επιστροφής στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους.

Το 2003 υπογράφηκε συνθήκη ελεύθερης διέλευσης πολιτών μεταξύ των δύο πλευρών και αποκαταστάθηκαν ήπιες εμπορικές σχέσεις. Η κυπριακή οικονομία άνθησε την περασμένη δεκαετία με την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 αλλά πρόσφατα δέχθηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς και χρειάστηκε οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συνακόλουθο “κούρεμα” καταθέσεων για να επιβιώσει. Οι κύριοι πυλώνες της οικονομίας είναι ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες.

Αντίθετα, η Βόρεια Κύπρος αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και οι επενδύσεις είναι αραιές. Βασίζεται στην ετήσια τουρκική οικονομική ενίσχυση για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ενώ στο έδαφός της ανθίζει ο τζόγος και αφθονούν τα καζίνο.

Συνοψίζοντας, η κίνηση της Google να προσθέσει τα κατεχόμενα εδάφη στην εφαρμογή της, μπορεί να δυσαρεστεί ένα μέρος του ελληνοκύπριου πληθυσμού, είναι όμως βέβαιο πως θα λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία και τον τουρισμό της βόρειας πλευράς και ίσως και του νησιού συνολικά.

Leave a Reply