Πώς μια ισραηλινή τεχνολογική εταιρεία έσωσε οικονομικά την Κύπρο

Στο μέλλον όταν οι Κύπριοι διαβάζουν πώς η χώρα τους γλίτωσε από την χρεοκοπία το 2013, είναι αμφίβολο αν θα συναντήσουν το όνομα αυτής της εταιρειας, που μπορεί και να τους έσωσε.

Ακόμα όμως και αν περάσουν απαρατήρητοι, οι άνθρωποι της Ofek Aerial Photos είναι ικανοποιημένοι που βοήθησαν την κυπριακή κυβέρνηση να κρατήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα.technology-298256_960_720

Στην Κύπρο, ανέλαβαν το έργο να σχεδιάσουν έναν εναέριο χάρτη της χώρας, ώστε να μπορέσει το υπούργειο οικονομικών να επιβάλει τους φόρους που αναλογούσαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων και που μέχρι τότε διέφευγαν. Μετά από ενδελεχή έρευνα, ανέπτυξαν μια εξαιρετικά λεπτομερή βάση δεδομένων που περιείχε κατοικίες, επιχειρήσεις, κτίρια εταιρειών, φάρμες και οποιοδήποτε ακίνητο έπρεπε να φορολογηθεί. Οι φόροι αυτοί βοήθησαν την Κύπρο να αποπληρώσει στο ακέραιο το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικόυ Ταμείου και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Ofek είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εναέρια φωτογράφηση και στα γεωπληροφοριακά συστήματα. Οι φωτογραφίες της έχουν μεγάλυτερη ανάλυση ακόμα και από τους καλύτερους μη στρατιωτικούς δορυφόρους. Χρησιμοποιώντας πλήθος καινοτόμων τεχνολογιών, όπως εναέριες κάμερες και συστήματα χαρτογράφησης με Lidar λέιζερ (με την μεγαλύτερη ακρίβεια στον κόσμο), έχουν ανάλαβει εκατοντάδες έργα παγκοσμίως.

Ανάμεσα σε όλα, ξεχωρίζει αυτό στη Ζάμπια, όπου η εταιρεία έγκαιρα πρόλαβε μια τεράστια οικολογική καταστροφή λόγω υπερχείλισης ενός ποταμού. Με τα υπερσύγχρονα συστήματά τους, παρείχαν μια εις βάθος τοπογραφία της περιοχής με ανάλυση εκατοστού. Με αυτό τον τρόπο, οι αρχές μπόρεσαν να διακρίνουν τη ροή του πλημμυρισμένου ποταμού και να οργανώσουν πλάνο για την ταχύτερη και οικονομικότερη αναχαίτισή του.

Στο Ισραήλ, η εταιρεία συχνά καλείται να παρέχει λύση σε αραβικές περιοχές που οι κυβερνητικοί υπάλληλοι είναι δύσκολο να εισχωρήσουν. Τα τελευταία οκτώ χρόνια παίρνει φωτογραφίες του Τελ Αβίβ κάθε δύο εβδομάδες οι οποίες καταχωρούνται στα δημοτικά αρχεία. Στόχο έχουν να βοηθήσουν τις πολεοδομικές αρχές να προσδιορίσουν αν υπάρχουν παράνομες αλλαγές στα κτίρια της πόλης.

Leave a Reply