Πιθανή έκρηξη μετεωρίτη πάνω από την Κύπρο

Οι αρχές στο νησί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν θορυβηθεί από μαρτυρίες κατοίκων για λαμπερή διέλευση μετεωρίτη και τον κρότο που ακολούθησε. Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες διατείνονται ότι είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο να ίπταται πάνω από το όρος Τρόοδος, το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου.download

Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή λένε πως είδαν κάτι που έμοιαζε με ασπροπράσινα λαμπάκια στον ουρανό γύρω στη 1 π.μ. και μετά άκουσαν μια δυνατή έκρηξη από μακριά την οποία ακολούθησε δυνατό τράνταγμα του εδάφους.

Ο Ιορδάνης Δημητριάδης, εκπρόσωπος του Γεωλογικού Ινστιτούτου Κύπρου, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως κάποιο αντικείμενο από το διάστημα προσέκρουσε στη Γη την συγκεκριμένη Παρασκευή. Οι κυπριακές αρχές ερευνούν την περιοχή για συντρίμμια του υποτιθέμενου μετεωρίτη, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν πως, αν υπάρχει όντως, θα είναι πολύ μικρός σε διάμετρο και συνεπώς ιδιαίτερα δύσκολος στον εντοπισμό του.

Μολονότι παραμένει αβέβαιο εάν κάποιος μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη εκείνη την ημέρα, παρόμοια περιστατικά είναι περισσότερο συνήθη από ότι πιστεύει το ευρύ κοινό. Τα αρχεία της ΝASA δείχνουν πως περισσότεροι από 13.000 διαστημικοί βράχοι, περιλαμβανομένων αστεροειδών και κομητών διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, έχουν διαπιστωθεί ότι περνούν σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της γης. Από αυτά, μόνο 40 κάθε χρόνο καταφέρνουν να φτάσουν στο έδαφος χωρίς να καούν από την ατμόσφαιρα.

Η πλειονότητα των μετεωριτών περνούν απαρατήρητοι καθώς πέφτουν στους ωκεανούς ή σε ακατοίκητες περιοχές του πλανήτη. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα πτώσης μετεωρίτη έλαβε χώρα στον Ατλαντικό στις αρχές του έτους.

Ένας μετεωρίτης διαμέτρου επτά μέτρων έπεσε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Βραζιλίας και προφανώς δεν προξένησε καμία υλική ζημιά αφού η θάλασσα απορρόφησε την ενέργεια της πρόσκρουσης. Παρά το μέγεθός του, οι αστρονόμοι λένε πως ακόμα και αν έπεφτε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, οι μόνες ζημιές που θα προκαλούσε θα ήταν κάποια σπασμένα παράθυρα και μερικοί τρομαγμένοι περαστικοί.