Πάροχοι ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Κύπρο

Η πρόσβαση στο internet αποτελεί μια αναγκαιότητα για τα περίσσοτερα νοικοκυριά σήμερα, καθώς δεν περιοριζόμαστε πλέον στην ανάγνωση e-mail. Το διαδίκτυο επιτρέπει να ακούσουμε μουσική, να εργαστούμε απομακρυσμένα, να δούμε ταινίες, να παίξουμε παιχνίδια, να κάνουμε εργασίες και το σημαντικότερο ίσως όλων, να επικοινωνήσουμε με μακρινούς φίλους και συγγενείς.

Μολονότι η Κύπρος δε συγκρίνεται ακόμα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την ταχύτητα των συνδέσεων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν συντελεστεί τεράστια βήματα προόδου στην τεχνολογική υποδομή του νησιού τα τελευταία έτη. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις επιλογές που προσφέρονται για ασύρματη πρόσβαση στην Κύπρο.wireless-1220904_960_720

Όταν οι πάροχοι διαθέτουν ADSL ή ασύρματες γραμμές στους πελάτες, η πάγια τακτική είναι να πουλάνε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από την πραγματική. Αυτό λέγεται ‘αναλογία διαμάχης’ και στην Κύπρο είναι στο 50:1. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μοιράζεστε την γραμμή με 49 άλλους πελάτες. Για παράδειγμα, αν 1000 χρήστες έχουν μια σύνδεση της τάξης των 10 Mbps και συνολικά η περιοχή τους διαθέτει σύνδεση 200 Mbps, τότε στην περίπτωση που όλοι οι χρήστες θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο τη σύνδεσή τους θα απαιτούνταν συνολικά γραμμή 2.000 Mbps. Ο λόγος που οι πάροχοι μπορούν και το κάνουν είναι ότι οι χρήστες σπάνια χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο εύρος της σύνδεσης και, φυσικά, είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνουν όλοι ταυτόχρονα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συναντάται διεθνώς αλλά στην Κύπρο η αναλογία του 50:1 θεωρείται υπερβολική.

Η πληθώρα παρόχων στην αγορά βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών και παράλληλα μειώνει τις τιμές λόγω του ανταγωνισμού. Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους καταναλωτές, καθώς για πολλά χρόνια ίσχυε το κρατικό μονοπώλιο της CYTA το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τεχνολογική στασιμότητα, υψηλό κόστος και μηδενική καινοτομία στις παρεχομενες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή οι παρακάτω εταιρείες παρέχουν ασύρματη πρόσβαση στην Κύπρο:

  • CYTA
  • Cablenet
  • CyTel
  • PrimeTel
  • MTN

Τέλος, να σημειώσουμε πως στην περιοχή της Πάφου και μόνο δραστηριοποιείται η εταιρεία UniversalNet, που παρέχει Wifi δίκτυο υψηλών ταχυτήτων.