Ευρύτερα γνωστή ως η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης και αγαπημένη για τον λαμπερό της ήλιο και την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της, η Κύπρος πραγματοποιεί σταθερά βήματα στην έρευνα στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο καινοτομίας των 27 χωρών, ένα καθόλου αμελητέο επίτευγμα δεδομένου ότι πρόκειται για μια χώρα με λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, που εισχώρησε στην Ένωση το 2004 και δημιούργησε το πρώτο της πανεπιστήμιο το 1992.1024px-larnaca_sea_with_yatchs_and_boats_republic_of_cyprus

Δίχως άλλο, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των επιστημών στην Κύπρο, καθώς έδωσε πρόσβαση σε πακτωλό χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, επίτρεψε στους Κύπριους ερευνητές να συνεργαστούν ευκολότερα με ομόλογους τους σε ευρωπαϊκά ιδρύματα, φτάνοντας σε σημαντικές ανακαλύψεις στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της πληροφορικής.

Στο εσωτερικό της χώρας η ερευνητική πρόοδος αναγνωρίζεται, όπως φαίνεται και σε δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοφιά, ο οποίος δήλωσε πως η ίδρυση και λειτουργία κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στην Κύπρο έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας, η οποία έχει με τη σειρά της οδηγεί στην παραγωγή καινοτόμου έρευνας με πρωτοποριακό περιεχόμενο.

Μια τέτοια επιτυχία σημειώθηκε την περασμένη χρονιά όταν μια ομάδα Κυπρίων ερευνητών ανέπτυξε ένα απλό τεστ αίματος για γυναίκες σε κύηση που προβλέπει αν τα μωρά τους πρόκειται να εμφανίσουν σύνδρομο Down, εξαλείφοντας την ανάγκη για άλλες πιο επικίνδυνες διαδικασίες.

Μία άλλη ερευνητική ομάδα από το ινστιτούτο ΑΑΙ εργάζεται πάνω στην δημιουργία μεθόδων διάγνωσης και παρακολούθησης μιας ασθένειας που ταλαιπωρεί 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, της επιληψίας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, το λογισμικό καταγράφει τις κρίσεις επιληψίας και τα συμπτώματα τους και παρέχει στο ιατρικό προσωπικό ακριβείς εγκεφαλικές και σωματικές μετρήσεις, ώστε ο ασθενής να λάβει σωστή και παραμετροποιημένη θεραπεία.

Τέλος, το ερευνητικό κέντρο CNE συντονίζει το έργο “Energy Warden” το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή σε κτίρια. Τα συμπεράσματα της έρευνας αναμένεται να δοκιμασθούν πιλοτικά στην πράξη σε πολλά ευρωπαϊκά κτίρια τους προσεχείς μήνες.