Στην προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για ανάπτυξη ψηφιακής οικονομίας, η απρόσκοπτη πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής είναι ζωτικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και να εδραιωθεί ως διεθνές εμπορικό κέντρο με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Αυτή η επιτυχία δε θα μπορούσε να σημειωθεί χωρίς την υποστήριξη ενός προηγμένου συστήματος τηλεπικοινωνιών.

Η δέσμευση της κυβέρνησης στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στον τομέα της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και με καινούριες επιχειρήσεις να ξεπετάγονται διαρκώς, η Κύπρος απολαμβάνει τον διεθνή θαυμασμό και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τις οκτώ αναδυόμενες τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως.

Η χώρα έχει ένα πλήρως ψηφιακό δίκτυο με αξιόπιστη διεθνή σύνδεση με οκτώ υποθαλάσσια καλώδια, ένα εκ των οποίων είναι και το SEA-MEWE-3, το μεγαλύτερο στο είδος του. Το κυπριακό δίκτυο υπερηφανεύεται για 100% κάλυψη με δυνατότητες ταχυτήτων DSL τουλάχιστον 2 mbps ενώ τα τηλεπικοινωνιακά κόστη ειναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα15660491872_3cf7b3c31f_b-2 προηγούμενα πέντε χρόνια οι επενδύσεις των επιχειρήσεων του τομέα έφτασαν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η χώρα εξασφάλισε ευρωπαϊκά κονδύλια για την εφαρμογή τεχνολογίας οπτικής ίνας και υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του ανάλογου δικτύου μέχρι το 2020.

Κομβικό ρόλο στην ανάδειξη του κυπριακού σχεδίου για την ψηφιακή οικονομία αποτελεί το Πάρκο Επιστημών και Τεχνολογίας, που κατασκευάστηκε πρόσφατα στη Λεμεσό. Αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο αναμένεται να δημιουργήσει κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας και να παρέχει την υποδομή και τις εγκαταστάσεις για την ίδρυση νέων εταιρειών τεχνολογίας.

Η καινούρια αντίληψη απέναντι στις καινοτόμες τεχνολογίες ανοίγει σταδιακά την αγορά για πιο σύγχρονες λύσεις. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Oracle και η IBM στηρίζουν την κυπριακή μεταμόρφωση σε
επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο. Σε αρμονία με την ψηφιακή ατζέντα της Ε.Ε., η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.